Activitatea Centrelor de Relații cu Publicul este suspendată temporar. Suntem în continuare alături de voi online și telefonic. Află mai multe aici!

Sisteme de
măsurare inteligentă

Sistemele de măsurare inteligentă (SMI) a energiei electrice sunt sisteme electronice care măsoară consumul de energie electrică și care asigură transmiterea bidirecțională a informațiilor.

Principalele componente ale SMI sunt:

 1. contoarele inteligente instalate în locuințele clienților;
 2. concentrator date cu rol de colectare a datelor citite de la contoarelor alocate postului de transformare care alimentează locuințele clienților;
 3. sistem central cu rol de colectare a datelor citite şi transmiterea lor către furnizorul dvs.

Contoarele inteligente reprezintă “noua generație” a contoarelor de măsurare a energiei electrice. Ele sunt un înlocuitor al vechilor contoare, care oferă clientului în timp real, informații privind consumul de energie electrică şi transmit automat indexul de consum, către distribuitor (Delgaz Grid S.A.).

Distribuitorul de energie electrică transmite indexul colectat de la contor furnizorului dvs. de energie electrică care va emite factura de energie electrică.

Beneficiile contoarelor inteligente

Contoarele inteligente oferă o serie de facilităţi clienţilor, atât în ceea ce priveşte acurateţea facturării, cât şi a confortului colectării datelor de facturare:

 1. Indexul contorului este transmis în mod automat
 2. Factura va reflecta consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, ceea ce permite o mai bună gestionare a consumului şi a bugetului clienților
 3. Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz.

Grad de implementare

Delgaz Grid S.A. este în curs de implementare a sistemului de contorizare inteligentă conform cerințelor Ordinului ANRE 177/2018 privind aprobarea Condițiilor cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel naţional.

Zone de implementare propuse pentru integrare SMI în anul 2020

Județ Mediu Urban Mediu Rural Total
Bacău 22 0 22
Botoșani 1,593 3,656 5,249
Iași 3,135 748 3,883
Neamț 220 115 335
Suceava 10,976 13,192 24,168
Vaslui 0 0 0
Iași (proiect finantat cu fonduri UE) 10,016 0 10,016

Consumatorii de energie electrica din zonele de implementare propuse pentru integrare SMI în anul 2020, vor fi informaţi cu privire la data integrării prin scrisori şi anunţuri afişate la centrele de relaţii clienţi din zonele respective.

Securitatea si confidențialitatea datelor dumneavoastră cu caracter personal reprezintă una dintre preocupările principale ale Delgaz Grid. Prin urmare, Delgaz Grid urmărește în permanență asigurarea prelucrării datelor cu caracter personal în strictă conformitate cu cerințele legale și principiile privind securitatea şi protecția datelor.
În acest sens, Delgaz Grid integrează în sistemele implementate componente și soluții tehnice și tehnologice eficiente de securizare și protecție, în acord cu cel mai avansat stadiu cunoscut în domeniu, care acoperă următoarele:

 1. prevenirea divulgărilor neautorizate a datelor cu caracter personal;
 2. păstrarea integrității datelor pentru a preveni modificarea neautorizată;
 3. autentificarea eficientă a identității destinatarilor de date cu caracter personal;
 4. evitarea întreruperii serviciilor importante din cauza atacurilor la adresa securității datelor cu caracter personal;
 5. facilitarea desfășurării de controale corespunzătoare privind păstrarea datelor cu caracter personal stocate sau transmise dintr-un contor;
 6. controale corespunzătoare referitoare la acces și perioadele de păstrare;
 7. agregarea datelor ori de câte ori nu se solicită date la nivel individual.

Întrebări frecvente

 1. Contorul inteligent nu ajută la economisirea banilor, însă accesoriile care se pot ataşa echipamentului, vă pot oferi informaţii cu ajutorul cărora puteţi să vă reduceţi consumul.

  Dacă observaţi că energia pe care o consumaţi depăşeşte bugetul dvs., puteţi hotărî să limitaţi utilizarea anumitor aparate electrocasnice sau, în funcţie de tarifele contractate pe intervale orare să stabiliţi când este mai convenabil ca acestea să funcţioneze.

 2. Delgaz Grid S.A. va înlocui contorul dvs. actual cu un contor nou inteligent.

  Instalarea durează aproximativ o oră şi vom încerca să menţinem orice întrerupere la minim. Tot ce trebuie să faceţi este să vă asiguraţi că orice echipament sensibil, cum ar fi alarmele, sistemele de telefonie şi iluminatul sunt oprite, iar noi ne ocupăm de restul. Vom citi indexul final al vechiului contor şi vom asigura integrarea noului dvs. contor inteligent în sistemul nostru de telecitire.

 3. Delgaz Grid S.A. va instala contorul inteligent fără costuri suplimentare din partea consumatorului.

 4. Conform art. 26 OD este obligat să înlocuiască contorul existent cu un contor de ultimă generație. În cazul în care consumatorul refuză înlocuirea contorului, OD poate efectua măsurători asupra nivelului de emisii electromagnetice în spațiul din imediata vecinătate a contorului, cu respectarea legislației specifice în vigoare și, dacă a efectuat măsurători, le prezintă consumatorului. Dacă nivelul emisiilor electromagnetice respectă valorile limită prevăzute de actele normative în vigoare, OD înlocuiește contorul existent cu un contor integrabil în SMI, iar costurile măsurătorilor sunt suportate de consumator prin intermediul facturii de energie electrică

 5. Da, contorul inteligent are capabilitatea de facilita procesul de schimbare a furnizorului de energie electrica, la solicitarea consumatorului.

 6. Da. Toate contoarele inteligente se supun regulilor de siguranţă şi testare ca şi în cazul oricărui aparat tehnologic folosite pentru uz casnic, cum ar fi monitoarele pentru copii sau telefoanele mobile.

  Contorul inteligent este însoţit de certificatul de conformitate care atestă faptul că acest contor nu pune în pericol viaţa, sănătatea, siguranţa la locul de muncă şi nu are impact negativ asupra mediului.

  Contorul inteligent, ca si aparat electric, respectă toate normele şi cerinţele de mediu intracomunitare şi din România.

 7. Da. Datele dvs. sunt transmise în mod criptat direct către noi, utilizând o rețea de comunicaţie securizată. Prelucram datele prin sisteme situate în centre de date securizate, cu acces restricţionat şi protejate prin filtre de securitate adecvate. Politicile şi procedurile noastre sunt create să protejeze atât confidenţialitatea cât şi securitatea datelor dvs.

 8. Contorul inteligent nu ne afectează sănătatea în nici un fel. Contorul inteligent nu utilizează şi nu generează semnale WiFi.

 9. Interpretarea datelor afișate:

  1. 0.9.1. – ora
  2. 0.9.2. – data
  3. 1.6.0. – puterea maximă absorbită
  4. 1.8.0. – energia activă totală consumată
  5. 1.8.1. – energia activă consumată în zona orară de noapte şi de week-end
  6. 1.8.2 – energia activă consumată în zona orară de zi
  7. 2.8.0 – energia activă totală produsă
  8. 2.6.0 – puterea maximă produsă
  9. 3.8.0 – energia reactivă consumată
  10. 4.8.0 – energia reactivă produsă
 10. Dacă intenționați să instalați panouri solare sau alt sistem generator de energie regenerabilă, un contor inteligent vă va permite să măsuraţi câtă energie produceţi.

 11. Verificaţi dacă utilizaţi în acelaşi timp mai multe aparate electrice. Este posibil ca puterea necesară funcţionării acestor aparate să fie mai mare decât cea permisă. Pe ecranul contorului va apărea mesajul: Putere depăşită

  Este posibil să fi intervenit un defect la instalaţia dumneavoastră sau la unul din aparatele electrice pe care le utilizaţi

  Dacă aveţi facturi restante neachitate, este posibil să fi fost deconectat pentru neplată.

  Daca nu este nici una din situațiile descrise mai sus pentru a identifica și remedia cauza întreruperii vă rugăm să apelați la numerele de telefon destinate: 0800800366 / 0800800900